Cel mai complex, dar și cel mai frumos (rewarding, cum ar zice francezul) proiect implementat de Grow and Know a ajuns la final. Grow for Nature a fost un program de educație non-formală, cu durata de 6 luni, finanțat prin “Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, cu sprijinul Lidl România, susținut de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Brașov.
Noi credem că doar împreună putem schimba ceva pentru cei aflați în nevoie, cei din jurul nostru. Este extrem de mult potential in tinerii nostri, doar ca au nevoie de ghidaj si sprijin, pentru că nu stiu că pot face voluntariat, nu au unde sau nu știu care sunt problemele din comunitatea lor. Am vrut să plantăm sămânța bucuriei de a fi voluntar și de a avea grija de natura și de cei de lângă noi în cei 26 de beneficiari ai noștri, să le deschidem calea pe acest drum și să ne câștigam aliați de nădejde în rezolvarea problemelor comunității. Și, de ce nu, să ne molipsim și noi de entuziasmul și energia lor.
Am desfășurat în total 14 activități, 6 outdoor și 8 online, pe Zoom, un total de 42 de ore petrecute alături de cei 26 de beneficiari, elevi ai Colegiului de Științe ale Naturii Emil Racoviță. Bineînțeles, implementarea proiectului a fost dificilă, în contextul restricțiilor care s-au schimbat permanent, însă planificasem alternative și pentru acest caz.
Printre activitățile preferate de tinerii participanți în proiect, amintim:
Eco City Challenge – prima activitate outdoor
Devansată de multitudinea restricțiilor din cauza pandemiei, activitatea a fost reprogramată pentru 13 Februarie. A fost prima întălnire face-to-face pe care am desfășurat-o în proiect. 16 tineri au putut participa, pe un ger năpraznic, -13 grade, desi eram la orele amiezii. Ne-am împărțit în 4 echipe, pe coduri de culori, 4 beneficiari + un coordonator și am pornit în a explora orașul, fiecare echipă având de rezolvat 8 probe: găsirea unor repere arhitecturale din oraș, fapte bune, câte un dans hakka și altele. După o pauză bine-meritata de reîncălzire- la o ciocolată caldă- ne-am reîntâlnit la punctul de start pentru premierea participanților. Tare ne-am bucurat că am avut ocazia să ne vedem și în realitate, bucurie împărtășită și de elevi, mai ales că nici ei nu se cunoșteau și nu se văzuseră live toți. Proiectul nostru a ajuns cu siguranță la altă dimensiune și ne-a arătat cum ar fi fost dacă am fi putut merge pe planificarea inițială, cu activități doar outdoor.
Atelier Orientare turistica – turism montan partea 2
După activitatea din luna noiembrie, am avut șansa să ne întâlnim și într-o activitate practică de orientare turistică, alături de partenerul nostru în proiect, Asociația CovAlpin. Împreună cu beneficiarii, am organizat o drumeție, foarte apreciată și bine-venită, mai ales că a picat într-o zi de săptămână, după ore. Am ales un traseu clasic: Pietrele lui Solomon-Poiana-Brașov-stânga pe Ciot și coborâre pe Drumul vechi, într-o drumeție cu dificultate medie, în care elevii s-au orientat după marcajele turistice de pe traseu, am discutat despre vreme și despre cum verificăm vremea, ne-am orientat și după metode clasice (punctele cardinale și busola) dar și după metode moderne, GPS și Google Maps, acolo unde am avut semnal mai bun. Activitatea ne-a permis să ne cunoaștem mai bine, am aflat ce-i preocupă pe beneficiari și cum este pentru ei școala online. Pe menti.com am avut doar comentarii pozitive.
Atelier Prim Ajutor – Notiuni introductive si activitati practice
Cu ajutorul lui Andrei Poștoacă (Asoc. CovAlpin- fost membru al Salvamont Covasna) am reușit să avem o activitate outdoor, desfășurată La Iepure, în Răcădau, în care am primit foarte multe informații despre sistemul natioanal de urgență, despre ce avem de făcut într-o situație în care este necesar primul ajutor, dar mai ales, ne-am antrenat și practic, am pus victime în poziția de siguranță, am verificat pulsul, am văzut cum se face masajul cardiac sau manevra Heimlich. A fost foarte interesant pentru beneficiari să vadă efectiv aceste lucruri și au înțeles cum să acționeze în situații complicate. Am avut și Kahoot Battle și ne-am bucurat că ne-am revăzut outdoor.
Activitate plantare și amenajare spatii verzi la cele doua grădinițe din Brașov
Cea mai așteptată activitate din proiectul nostru, cea în care beneficiarii au pus mâna pe lopată și ne-am ocupat de plantarea a 97 de plante și pomi, la două grădinițe din Brașov: Centrul Scolar de Educație Incluziva și Grădinița SG 31- Colegiul Tehnic Remus Răduleț. A fost foarte distractiv și ne-am bucurat că lucrurile au ieșit conform planului, dar am și învățat din ce puteam face mai bine: de exemplu, la una din grădinițe nu luasem găleți pentru a uda și a trebuit să ne adaptăm, cu niste bidoane mai mici. Am avut alaturi 5 voluntari care i-au ajutat pe elevi și fiecare, după puteri, a contribuit la plantare. Această acțiune a fost și cea mai apreciată în Social Media, postul de pe Facebook a ajuns la mai mult de 42800 de persoane, 1.2k reacții și 185 de comentarii . A fost și cea la care ne-am distrat cel mai mult, mai ales că nu în fiecare zi avem de-a face cu târnăcopul și cazmaua :).
Cu bucurie, ne-am întâlnit la final de proiect, tot în aer liber, în Parcul Tractorul. Fiecare elev a fost premiat, cu titlul de Ambasador al naturii în comunitatea sa și cu un kit de munțoman, format din rucsac de drumeție, un hamac și mai multe cărți, harți și obiecte promoționale.
Am adunat impresii prin menti.com, ne-am bucurat împreună (respectând restricțiile în vigoare), a zis fiecare ce i-a plăcut cel mai mult și am făcut poza de grup de final. Pentru noi, a fost cel mai complex proiect pe care l-am implementat, dar și cel mai rewarding, iar după ce am citit feedback-ul beneficiarilor, ne-am convins că trebuie să-l reeditam și anul acesta, cu alta grupă, dar și să punem la cale o continuare pentru acest colectiv, poate o tabără, daca ne vor permite vremurile.
Încheiem cu mulțumirile de rigoare.
Mulțumim, în primul rand, finanțatorilor noștri: “Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, cu sprijinul Lidl România, susținut de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Brașov.
Apoi, mulțumim participanților, celor 26 de elevi înscriși și profesorului coordonator, dna. Sima Georgeta, directorul Colegiului de Științe ale Naturii Emil Racoviță Brașov.
Mulțumim și echipei de proiect, dintre care amintim pe: George Hirjanu, voluntarul no1 și community manager, care ne-a ajutat să vorbim mai pe limba tinerilor :):), colegele noastre Aura și Alexandra, care au lucrat pe partea de comunicare, Simona Ciuraru- Asociația Cultour, care a organizat City Challenge, dar a fost și voluntar la plantare și la alte activități, Andrei Postoacă de la Asociația CovAlpin, care a avut de organizat activitățile outdoor și voluntarii implicați în activități: Mona, Ciprian, Florin, Anisia, Sebi, Madalina, Iulia, invitaților care au povestit beneficiarilor: Tina, Anca, Adi, Laura, Cătălin, Alexandra, Corina și Anca (sper că nu am uitat pe nimeni) și tuturor celor care ne-au urmărit și sprijit în social media sau în realitate.
În final, precum au zis și tinerii noștri… și noi speram să ne mai vedem și să mai avem ocazia de-a lucra împreună în acțiuni de voluntariat. De fapt, nu speram, suntem siguri că o vom face, pentru că odată ce a intrat “microbul” voluntariatului în sânge, nu mai dispare.