Când citești îți poți imagina că ajungi până la capătul pământului și înapoi, ajungi să crezi că lumea întreagă e a ta și că totul e posibil. Lectura lărgește perspective și schimbă destine.

Dupa ce de peste doi ani cei 20 de membri ai Clublui Micilor Cititori din Slon au descoperit minunata lume a cartilor, au facut storytelling, teatru si si-au imaginat si au creat cele mai frumoase povesti,  este randul a peste 100 de copii din Budila sa se îmbarce in aceasta calatorie care schimba vieti.

Copiii din Budila cu atat mai mult, pentru ca prin participarea in acest proiect au o sansa in plus de a iesi din mediul lor plin de probleme și sa vada  o perspectivă diferită asupra vieții și asupra viitorului lor.

Prin acest proiect ne dorim să contribuim la prevenirea abandonului școlar, un fenomen de mare amploare în sat, să dezvoltăm abilitățile de comunicare, storytelling și modalitățile de exprimare ale copiilor participanți.

Clubul de lectura clasele 1-4 din Budila

Beneficiari sunt 100 de copii cu varsetele intre 6 si 11 ani de la Scoala generala din Budila, jud. Brasov.

Nevoia:

În Școala Gimnazială Budila învață aproximativ 620 de elevi, din care 350 în ciclul primar. Budila este una dintre cele mai sărace comunități din județul Brașov, unde multe familii trăiesc în condiții precare, în risc de excluziune socială.
În școala din Budila, nu există o bibliotecă sau o sală care poate fi amenajată ca bibliotecă. De asemenea, pentru majoritatea copiilor, nici acasă nu au un loc dedicat pentru cărți, fie din cauza contextului familial, fie pentru că au posibilități reduse. Așa că, ne dorim ca în fiecare clasă cu care vom lucra să amenajăm o mini biblioteca, un colț al cărților, să ne asigurăm că, ușor ușor, cartea va face parte din viața lor.

Schimbarea:

Clubul Micilor Cititori Budila înseamnă că 100 de copii cu vârstele între 6 și 11 ani vor intra în lumea minunată a poveștilor și a lecturii.
Fiecare clasă va primi o bibliotecă, pufuri și cărțile necesare. Vom avea 10 ateliere de lectură și minim două excursii în Brașov sau împrejurimi, pentru fiecare clasă: una la teatru – pentru a vedea puse în scenă poveștile și una într-un spațiu cultural, fie muzeu, bibliotecă sau librărie, pentru un atelier de lectură. De asemenea, împreună cu voluntarii vom organiza ateliere de citire, limba engleză, teatru și alte activități educaționale.
Ne dorim să avem un impact de durată în comunitatea în care lucrăm, de aceea suntem deja la al 4-lea proiect în Budila. Am ales majoritar clase pregătitoare pentru că dorim să avem cel mai mare impact posibil, prin intervenția timpurie, să le asigurăm un start cât mai bun în scoală, cu șanse cât mai multe pentru a termina studiile.
Astfel, în contextul descris mai sus, principalul obiectiv al proiectului nostru este reducerea analfabetismului funcțional, dar și dezvoltarea abilităților de citire, recuperare acolo unde este cazul. De asemenea, copiii vor învăța să comunice și să își exprime ideile în mod concis și coerent.

Activități

Atelierele se vor desfășura în Școala Budila în perioada 15 octombrie – 01 martie 2024, iar cele două excursii vor avea loc în Județul Brașov. Avem în vedere următoarele activități după încheierea campaniei de fundraising:
– Achiziție mobilier biblioteci în cele 5 clase
– Organizarea și planificarea atelierelor de lectură: calendar + voluntari invitați.
– Desfășurarea celor 10 ateliere pentru fiecare clasă
– Organizarea și desfășurarea celor 2 excursii/clasă, împreună cu profesorii voluntari
– Comunicare activități și rezultate proiect.

Buget

Obiectivul nostru total este de 24000 lei și va fi utilizat pentru 3 clase de învățământ primar din Școala Budila (~70 beneficiari), pentru dotarea acestora cu bibliotecă și pentru organizarea excursiilor.
Buget total: 24.000 de lei

Sustine acest proiect sau oricare dintre proiectele Grow and Know printr-o DONATIE lunara sau one time! Pas cu pas si om cu om schimbam paradigma educatiei din mediul rural!