Pentru dezvoltarea lor armonioasă și pentru învățare sănătoasă, copiii au nevoie să învețe în clădiri reabilitate în care mucegaiul, umezeala, proasta ventilație au fost eradicate, în care mobilierul este unul modern, potrivit nevoilor lor de învățare, nu unul deteriorat folosit la a “n-a” mână.
Pe lângă timpul petrecut acasă, copiii își petrec cea mai mare parte din timp în sălile de clasă, de aceea este foarte important că ele să fie la standarde înalte de siguranță, să reprezinte un mediu în care sănătatea nu le este amenințată zilnic de prezența mucegaiului și a igrasiei.
Sunt foarte multe studii care arată cum un mediu sănătos, prietenos și luminos în sala de clasă influențează performanța școlară într-un mod pozitiv. Un infografic realizat de Romania Eficientă pe baza datelor Institutului European pentru Performanța Clădirilor (BPIE) sintetizează cât de importante sunt condițiile mediului interior pentru sănătatea și performanța copiilor:
“În România, din circa 13.600 de clădiri aparținând unor unități școlare, aproape jumătate necesită reabilitare, reiese dintr-o analiză realizată de Energy Policy Group pe baza datelor culese din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (www.siiir.edu.ro).”
Excepție nu face nici Scoală Generală Slon – o scoală aflată într-o zonă clasificată ca zonă defavorizată, unde învață 250 de copii de la 7 la 14 ani. Scoală a fost reabilitată termic acum câțiva ani, iar sistemul pluvial a fost instalat anul trecut. Însă, în interior lucrurile nu stau la fel de bine. Scoală are o vechime mai mare de 50 de ani, iar renovările au fost minime sau spre deloc în această perioadă. Din cauza lipsei sistemului pluvial, de-a lungul anilor, pereții și podelele au fost îmbibate cu igrasie și mucegai.
Problema este cunoscută la nivel local, autoritățile reușind să renoveze două clase anul trecut, însă fondurile nu sunt suficiente pentru reabilitarea completă a scolii ( și din cauza faptului că în comuna mai exista o scoală care se confruntă cu aceleași probleme). Procesul de renovare constă în curățarea pereților și a podelelor până la structura inițială, turnarea de sape și tencuiala pereților cu produse de calitate, schimbarea ușilor de acces, amplasarea de parchet pentru trafic greu și amenajarea claselor cu mobilier școlar de calitate, modern.
Valoarea totală a lucrărilor pentru renovarea întregii școli este de aproximativ 50000 de euro, incluzând materialele, manopera și mobilier nou, special pentru scoală.
Fiind cel mai mare proiect de până acum, ne dorim să-l implementăm în faze, depinzând de obținerea finanțării. Banii îi vom strânge printr-un număr scurt de donații sms, prin parteneriate cu firme, prin formularele 230 pe care le vom colecta anul acesta, dar și prin donații de la persoane fizice.
Așa că, dacă vrei să te asiguri că generații întregi de elevi din Slon vor învață într-un mediu sigur, plăcut și modern, donează chiar acum în contul asociației noastre și du vorba mai departe, către prietenii tai, să ni se alăture și ei.