Anul trecut, 65 de copii din clasele a4-a din Budila au pornit intr-o calatorie de invatare ca beneficiari ai proiectului nostru Grow.Know.Explore, parte din Brasov Heroes 2022.

Proiectul a avut doua obiective mari:

Achizitia a trei table interactive pentru clasele a 4-a din Scoala Gimnaziala Budila – astfel incat orele sa sa desfasoare la standarde moderne si copiii sa aiba parte de metode de predare adaptate nevoilor lor de dezvoltare, iar comunicarea dintre ei si profesori sa fie mult mai facila si cu numitor comun. Al doilea obiectiv a fost ca acesti copii sa experimenteze in viata reala informatiile acumulate, printr-o excursie de invatare la obiective culturale si stiintifice din Bucuresti.

O parte din alergatorii pentru Grow.Know.Explore

Datorita celor 143 de donatori si celor 61 de alergatori, cele doua obiective au fost atinse cu succes: am reusit sa obtinem cea mai buna oferta  pentru tablele interactive, reusind sa instalam cele trei table in luna ianuarie. In plus, pe langa excursia deja planificata, am reusit sa organizam doua excursii suplimentare, la DinoParc Rasnov si la Salina Slanic Prahova. In excursia principala de la Bucuresti elevii beneficiari au aflat cum se invarte roata si cum dintr-un lucru banal cum e lutul poti sa faci minunatii la Scoala de la Piscu. Au invatat despre electricitate, tehnică și astronomie in  Oraselul Cunoasterii si au  parcurs si etapele dezvoltării viețuitoarelor și mediile de viață ale acestora într-o singură zi la Muzeul Natural Grigore Antipa. Copiii au fost super incantati de toata experienta, curiosi si dornici de invatare.

Calatoria de invatare a copiilor din Budila a fost cea mai importanta componenta a proiectului Grow.Know.Explore, pe langa achizitia tablelor, deoarece  experientele sunt cele care isi pun amprenta cel mai mult la aceasta varsta, mai ales ca au avut sansa sa vada ca exista si alte medii diferite fata de cel in care traiesc zilnic. Comunitatea din Budila se numara printre cele mai sarace comunitati din judetul Brasov, iar copiii care invata in scoala generala din Budila vin marea majoritate din medii in care violenta in familie, alcoolul si uneori munca in detrimentul educatiei sunt foarte frecvente. 

Clasa a 4-a A, Budila

In urma proiectului nostru, trei clase folosesc la ore table inteligente, inseamna pentru acesti copii accesul la educatie moderna, de calitate. Inseamna ca se simt valorizati si noutatea este ca nevoile lor de educatie au fost puse pe primul loc. De asemenea, toti copiii beneficiari nu au mai iesit din comunitatea lor niciodata, iar faptul ca au fost deja in trei excursii de invatare in diverse zone ale tarii, le-a deschis un nou orizont. Au invatat sa interactioneze cu oameni din alte clase sociale si zone ale tarii si si-au sporit cunostintele.

De asemenea, organizarea impreuna cu scoala partenera Budila a fost una de succes, pentru ca ne-am sincronizat foarte bine si comunicarea a fost foarte usoara.

Am invatat ca este foarte importanta comunicarea online, aducerea ambasadorilor potriviti ca sustinatori ai proiectului si gestionarea timpului cu foarte mare atentie. Toate aceste lucrurile le vom duce cu noi mai departe, astfel incat sa ne asiguram ca toate proiectele noastre vor fi scalate si vor aduce impactul dorit in comunitatile cu care lucram.

De asemenea, o parte din invatatorii si profesorii din scoala s-au implicat in organizarea excursiilor de invatare si s-au asigurat ca toti copiii au avut o experienta frumoasa si ca excursiile s-au desfasurat in siguranta.

Excursie la DinoParc- alaturi de voluntarii Majorel Romania

Multumim donatorilor, alergatorilor, ambasadorilor, Fundatiei Comunitare Brasov si companiilor care ne-au sprijit: Majorel Romania, Ana Hotels, Optima Solutions, Nagarro si Metro Systems si tuturor celor care au fost alaturi de noi. Incheiem cu impresii din partea profesorilor (si ambasadorilor proiectului nostru) care folosesc tablele primite in urma eforturilor celor mai sus numiti si abia asteptam sa lansam proiectul inscris la Brasov Heroes 2023″

“De cand folosim tabla interactiva activitățile au devenit mai atractive, iar elevii sunt încântați de faptul că pot participa activ la ore. Elevii se consideră  actorii activităților instructiv educative. Predarea e mai colorată, iar învățarea a devenit o distracție cu folos.”Elza Fejer- Cadru Didactic Scoala Budila, Ambasador al proiectului.“Elevii claselor a IV-a de la Școala Gimnazială Budila au avut șansa  să exploreze lumea…de la roata olarului Scoala de la Piscu până la electricitate, tehnică și astronomie Oraselul Cunoasterii parcurgând etapele dezvoltării viețuitoarelor și mediile de viață ale acestora într-o singură zi la Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.

Voia bună adusă de acasă, confortul și siguranța asigurată de Lazaroiu Ioana și Fejer Janos a încununat experiența elevilor, transformând-o din prima în cea memorabilă, pentru o viață!  Supravegheați cu responsabilitate și implicare de cadrele didactice insotitoare, elevii noștri au primit aprecieri și laude pentru comportament și atitudine civică în locațiile vizitate.”  Monica Profir- Profesor Scoala Generala Budila si Ambasador al proiectului