10 decembrie 2020, data la care a avut loc al treilea atelier din proiectul Grow for Nature, implementat de Asociatia Grow and Know, proiect finanţat prin ,,Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” cu sprijinul Lidl România, susținut de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Brașov.

Alaturi de cei 25 de beneficiari ai proiectului au fost trei invitati cu adevarat speciali, avand impreuna mai multe zeci de ani de voluntariat. Invitatii nostri au povestit tinerilor din proiect cum a inceput pentru ei legatura cu voluntariatul, ce povesti marcate au intalnit si care sunt valorile pe care voluntariatul li le-a insuflat.

Primul vorbitor a fost Adrian Magda, coordonator de voluntari pe santierele Habitat for Humanity Romania.

Adi face asta dintotdeauna aproape, fiind cunoscut ca “omul cu trompeta” de pe santier, cel care organizeaza si coordonateaza voluntarii constructori. Adi ne-a povestit experienta lui cu grupuri de voluntari din SUA, Japonia, Irlanda de Nord dar si impresia adanca pe care i-a lasat-o o saptamana de voluntariat in Comanesti, dupa inundatiile severe care au afectat acea zona a tarii.

Adi Magda

“Întâlnirea a fost tare faină, mi-au plăcut foarte mult experiențele de voluntariat pe care le-au împărtășit cu noi Tina și Anca. Și am fost plăcut surprins de numărul mare de tineri care au participat.”

Desi ne-a pastrat in lumea Habitat, urmatorul vorbitor, Tina Cretu, ne-a transferat cu gandul in Africa, mai exact, in Malawi, tara in care a fost de doua ori voluntar Habitat si unde a construit case pentru familii greu incercate.

Pe langa relatia Tinei cu voluntariatul, trairile de pe santier si intreaga experienta din Malawi, tinerii nostri au fost foarte interesati de diferentele pe care Tina le-a observat intre experienta de voluntar din tara si din strainatate, respectiv de relatia si interactiunea cu oamenii de acolo.

Tina Crețu

„M-am bucurat mult să fiu parte dintr-un proiect care are ca scop dezvoltarea comunităților locale. E un subiect de actualitate și foarte aproape de sufletul meu. Mi-ar fi plăcut mult ca atunci când eram în liceu să fi avut acces la astfel de ateliere, cu siguranță aș fi început să voluntariez mai devreme. Avem mare nevoie ca tinerii să se implice în cât mai multe proiecte care contează. Sper să fi contribuit și eu măcar puțin la acest proces, prin poveștile pe care le-am împărtășit cu acești liceeni care vor să facă diferența!”

Tot in zona voluntariatului international ne-a pastrat si urmatorul vorbitor, cand a venit randul Ancai Iordachescu sa povesteasca istoria sa cu voluntariatul, structurata pe valorile pe care i le-au insuflat experientele pe care le-a avut. De la primele activitati din Timisoara pana la anul petrecut in Liban, ca voluntar al AIESEC.

Anca Iordachescu

“M-am bucurat foarte mult că am reușit să îmi spun o parte din povestea mea de voluntariat unor tineri liceeni foarte faini și sper că s-au simțit încurajați să facă și ei asta la rândul lor. Acum, mai mult ca oricând, e nevoie de energie proaspăt și bunătate răspândită în jur.”

Dupa o paranteza legata de lucrul in echipa si de alte abilitati pe care le dezvolta voluntariatul, am trecut la batalia de pe Kahoot, unde s-au inclestat in lupta beneficiarii proiectului, cot la cot cu invitatii. Dupa cum se observa mai jos, invitatii au biruit si ne-am despartit cu promisiunea ca ne vom revedea la prima activitate outdoor, atunci cand se vor relaxa restrictiile in vigoare.

Si de aceasta data am colectat impresiile de dupa intalnire, pregatiti pentru ultimul atelier din anul acesta, cu speranta ca dupa vacanta de iarna vom putea sa ne mutam outdoor, pentru multitudinea de activitati pe care o mai avem in plan.

Grow for Nature, proiect finanţat prin ,,Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” cu sprijinul Lidl România, susținut de Federația Fundațiilor Comunitare din România și implementat la nivel local de Fundaţia Comunitară Brașov.