Moment mai potrivit (parca ne-am fi vorbit) pentru a lansa o organizatie non-guvernamentala in sprijinul educatiei prescolarilor si elevilor din scoala primara decat aparitia subiectului fierbinte de acum trei zile, legat de rezultatele la testele PISA 2018 obtinute de elevii romani (cele mai slabe obtinute in ultimii 9 ani de catre tara noastra), nu cred ca gaseam.

Ce este acest Grow and Know? Centru de Stiinte, adica, mai exact ce face?

“Gradinita este primul spatiu in care copiii nostri deprind abilitati in afara mediului familiar de acasa, abilitati pe care le vor folosi toata viata. Copiii au nevoie de spatii propice la gradinita, in care sa deprinda observarea, clasificarea, orientarea, comunicarea, dezvoltarea gandirii logice, intelegerea relatiilor dintre obiecte si fenomene, exersarea capacitatii de a rezolva probleme, ca si familiarizarea si aplicarea cunostintelor si deprinderilor matematice elementare sau a celor care privesc cunoasterea si intelegerea lumii vii.
Si, in gradinitele rurale, din pacate, nevoia de material didactic in acest sens este imensa. Avem educatori minunati, oameni care slefuiesc comportamentul micilor nostri oameni, insa pe langa priceperea lor, au nevoie si de materiale didactice de calitate.
De aceea credem ca e important ca noi sa ne implicam si prin donatiile noastre sa punem baza acestui proiect, prin care copiii si educatorii vor avea acces la materiale de calitate, materiale care ii vor ajuta imens in dezvoltarea lor personala. “

Mai exact, suntem un grup de 4 oameni, conectati la mediul rural (unde locuim sau unde am copilarit) si la problemele copiilor din medii defavorizate, probleme diverse: de la situatii sociale complicate, lipsuri materiale, violenta domestica, abuz de alcool, saracie si educatie precara.

Credem ca investitia in educatie este singura posibilitate prin care putem intrerupe cercul saraciei. Cheia nu e la noi (persoane fizice) si nici la noi, asociati in ONG. Este la Ministerul Educatiei, Directiile de Servicii Sociale, Protectia Copilului si cine-o mai fi responsabil pe un domeniu in care lucrurile nu sunt cum ar trebui sa fie in 2020-Uniunea Europeana.

Suntem insa destul de realisti. Cum circula vorba: “schimbarea incepe cu tine”. Nu mai stam dupa nimeni, asa ca ne-am decis ca e cazul sa nu ne mai plangem pe Facebook, ci sa punem mana sa facem ceva. Cum vom putea noi mai bine. Si nu singuri, ci cu ajutorul vostru.

Incepem cu Centrul de Stiinte din Slon, unde vom inaugura cat de curand trei centre in cele trei grupe ale Gradinitei Slon. Cazul concret al acestei gradinite (cum sunt multe altele in tara): educatori dispusi sa-si faca treaba cu pasiune, sa reprezinte o schimbare in viata copiiilor, sa ofere un mediu placut, primitor, linistit (cum deseori nu se intampla acasa), unde fiecare copil sa-si poata atinga potentialul, sa experimenteze, sa invete si sa-si dezvolte imaginatia.

Problema insa este ca nu au materialele necesare. Asa ca, noi o sa le oferim o parte din aceste materiale. Mai degraba un punct de pornire. Ne dorim sa deschidem calea, sa constientizeze cat mai multi oameni aceasta nevoie identificata si sa contribuie fiecare dupa posibilitati. Reactiile din aceste prime zile ne-au aratat ca nu ne-am inselat. Mai ales ca deja avem o lista de inca 4 localitati unde sa implementam Centrul de Stiinte Grow and Know. Si lista continua sa creasca. Detalii despre proiect: aici.

Avem deja o tolba plina de idei si lucram cat putem de rapid, sa le scoatem la lumina. De asemenea, am facut pasi rapizi in procesul de inregistrare a “Asociatiei Grow and Know”, cat de curand o sa fim si oficial un ONG din Romania.

Ce e mai greu a trecut. Inceputul. Cu siguranta va fi dificil, multe piedici vom avea in fata. Dezamagiri, frustrari, probleme financiare si cate si mai cate. Insa, plecam la drum cu doua ganduri:

  • Nu conteaza ce (sau pe cine) ai in fata, conteaza pe cine ai alaturi. Si aici contam pe voi toti.
  • Daca dupa ce vom fi inchis coperta cartii Grow and Know- cea pe care am inceput sa o scriem acum, vom fi ajutat cel putin un copil si vom fi facut un pic de bine in viata lui, vom fi multumiti.

Asa ca, hai alaturi de noi! Da un like paginii de facebook Grow and Know, da un share acestei postari, implica-te in primul nostru proiect si tine aproape, urmeaza multa altele. De asemenea, daca ai o idee, lasa-ne un comentariu, sau un mesaj pe Facebook.