Exista o multitudine de studii privind dezvoltarea neurocerebrala, dezvoltarea creierului si a legaturilor neuronale care atesta importanta primilor 3 (in alte studii, 7) ani din viata unui copil.
Pe tot parcursul vietii oamenii pot dobandi cunostinte, abilitati si competente noi sau imbunatatite, inclusiv pot avea modificari biologice la nivelul creierului (asa numita neuroplasticitate, trasatura pe care creierul nu o pierde), ceea ce reprezinta o veste buna. Vestea mai putin buna este ca aceste modificari se petrec cu cea mai mare eficienta in primii ani de viata. Atunci omul (copilul) invata cel mai usor si pune caramizi importante in dezvoltarea sa. Caramizi pe care le poate adauga ulterior, cu siguranta, insa cu un efort semnificativ mai mare si mai dificil de depus.
Profesorul James Heckman, de la Universitatea Chicago, studiind aproape 30 de ani subiectul, a determinat graficul de mai sus pe baza cercetarilor sale. Observam ca ROI- Return on Investment, adica beneficiile raportate la investitie (resurse, timp, etc) are valoarea maxima in perioada prescolara, scade semnificativ pe parcursul scolii si are valoarea cea mai mica in perioada adulta. Astfel, daca ar fi sa alegem perioada in care sa investim (chiar daca suna putin ciudat) in educatia si dezvoltarea copiilor nostri, cu gandul de a avea cel mai mare impact in viata lor, cea mai buna varianta ar fi investitia in perioada prescolara, intre 0 si 7 ani
Conform datelor de la Banca Mondiala ( https://data.worldbank.org/ ) rata de inscriere in invatamantul prescolar era in ultimul an pentru care exista date, 85% din totalul copiilor de varsta prescolara. Asta inseamna ca avem ~130.000 de copii care nu sunt inscrisi la gradinita. Problema este mai adanca, priveste mai ales diferentele intre mediul urban si cel rural, calitatea timpului petrecut la gradinita, dar si dotarea acestora cu materiale didactice potrivite si suficiente. Desi este un drept fundamental accesul la educatie de calitate, sunt, din pacate, foarte multe comunitati defavorizate, care au nevoie de ajutor.
Tocmai de aceea, noi am inceput cu un proiect pentru copiii de la gradinita si ne dorim sa continuam si pana la finalul anului 2020, prin proiectul Centrul de Stiinte Grow and Know, pe care vrem sa-l implementam in douazeci de grupe de gradinita, oferind astfel spatiul propice pentru ca fiecare copil sa poata deprinde abilitati pe care le vor folosi toata viata : observarea, clasificarea, orientarea, comunicarea, dezvoltarea gandirii logice, intelegerea relatiilor dintre obiecte si fenomene, exersarea capacitatii de a rezolva probleme, ca si familiarizarea si aplicarea cunostintelor si deprinderilor matematice elementare sau a celor care privesc cunoasterea si intelegerea lumii vii.
Ne poti ajuta si tu! Vorbeste unui prieten despre noi, pune-ne intrebari suplimentare sau ofera-ne idei, sustine-ne prin inscrierea in clubul 100 for Grow and Know si urmareste-ne pe Facebook si Insta.
Detalii despre proiect, in pagina dedicata.