Având ca scop o abordare holistică și diversificată, alături de ședințele de consiliere psihologică individuală surprinse într-un articol anterior, punem accentul și pe ateliere de grup pe tematici psihoeducative. Ideea acestor ateliere are la bază chiar natura umană. Pornind de la principiul promovat de Aristotel care considera oamenii ca fiind „zoon politikon” (ființe sociale), accentuăm faptul că oamenii își găsesc sensul prin relațiile cu ceilalți, unde se pot simți validați, înțeleși și sprijiniți. Avem nevoie de relații sănătoase pentru a ne dezvolta armonios, iar scopul nostru în cadrul proiectului „Psiholog în școala de la sat” este tocmai acela de a facilita cadre sănătoase de interacțiune între copii. În acest spațiu sigur ne dorim să creăm pentru copii ocazii în care să învețe și să crească prin interacțiuni adecvate unii cu alții, având posibilitatea ca prin joc și creativitate să testeze, descopere și dezvolte noi comportamente într-un mediu sigur, facilitat de psiholog.
Magia atelierelor de grup
Atelierele de grup reprezintă o strategie valoroasă în lucrul cu copiii în general, dar mai ales în lucrul cu copiii care provin din medii defavorizate. Viața copiilor din medii defavorizate poate genera un grad mai mare de stres și chiar traume, observate în urma interacțiunilor cu aceștia. De cele mai multe ori, acești copii nu au avut ocazia să învețe despre ceea ce simt și cum să gestioneze emoțiile. Mai mult decât atât, adeseori observăm că ei au o stimă de sine scăzută. La nivel interrelațional, remarcăm dificultăți în a construi relații sănătoase din prisma unui context familial instabil. Riscurile la care cei mici sunt expuși pot duce spre adoptarea unor comportamente deviante, pe care ne dorim să le reducem sau să le prevenim prin atelierele de grup, prin dezvoltarea unor abilități de autocontrol și autonomie, învățându-i că au puterea de a lua decizii sănătoase, iar prima dintre acestea este participarea la activitățile școlare.
Munca în grupuri este pentru copii un prilej de dezvoltare socială, emoțională și psihologică. Privit din exterior, un astfel de atelier pare un joc continuu, primit cu bucurie și curiozitate de către copii, dar când pătrundem în magia interacțiunilor putem observa cât de multe lucruri se nasc și se dezvoltă subtil prin acest proces al interacțiunii.
În cadrul atelierelor de grup urmărim la nivel relațional dinamici similare cu cele din viața reală, însă avem ocazia și de a identifica, observa, înțelege și corecta tipare disfuncționale. În același timp, aceste ateliere de grup sunt de fapt o sursă de autocunoaștere, fiind cu atât mai valoroase cu cât multe oglinzi sunt îndreptate spre fiecare, aducând noi perspective și idei.
Atelierele de grup au propria lor magie. Sunt menite să conecteze copiii, să îi facă să aibă un scop comun, să învețe prin joc și joacă tehnici de a coopera și colabora, să-și dezvolte inteligența emoțională și nu numai. În rândurile ce urmează, ne propunem să redăm puțin din această magie și asta pentru că sunt greu de cuprins în cuvinte bucuria, zâmbetele, entuziasmul, curiozitatea și inocența celor mici atunci când lucrăm împreună.
Povestea atelierelor de grup
Un atelier de grup durează 50 minute. Pentru început, procesul implică o cunoaștere reciprocă între copii și psiholog, printr-o metodă creativă – de exemplu, jocul cu mingea. Li se explică copiilor ce este acela un psiholog și care este rolul lui. Se stabilesc apoi, împreună, regulile și tema atelierelor, tot sub formă de joc. Există o continuitate și o legătură între subiectele abordate. Practic, parcurgem împreună cu copiii o poveste cu sens, personaje cunoscute și jocuri atractive pentru a produce o schimbare semnificativă atât la nivel de grup, cât și la nivel individual. Jocurile și exercițiile pe care le propunem sunt menite să ajute copiii să-și dezvolte abilități emoționale, sociale și cognitive.
În cadrul acestor ateliere, noi, psihologii, nu suntem în fața copiilor încercând să le transmitem informații utile, ci ne aflăm în mijlocul lor, interacționând cu ei la un nivel de egalitate și lucrând în baza unor principii bine stabilite. Prin susținere și colaborare, aceste activități se transformă în adevărate ateliere de creație și descoperire de sine și interpersonală, în care fiecare aparține și își aduce contribuția. Scopul nostru este ca fiecare copil să se simtă văzut și apreciat în cadrul grupului.
În fiecare atelier punem în centru încurajarea. Observăm deseori copii descurajați fie de o sarcină prea dificilă, fie de colegi. În acele momente, intervenim prin a încuraja copilul să continue activitatea, fie cu sprijinul nostru, fie al unui coleg, fie lucrăm cu toții împreună pentru a ajunge la rezultatul dorit.
Alături de încurajare, activitățile au ca punct comun apartenența la grup, cu accent pe valoarea fiecărui membru al grupului. În interacțiunile copiilor, observăm diferite moduri de acțiune, acestea oferindu-ne indicii valoroase despre scopul din spatele comportamentului copiilor – dorința de a obține atenție, de a-și arăta puterea, de a fi în siguranță etc.
În plus, fiecare acțiune atrage o consecință naturală, logică. Astfel, în cadrul jocurilor, ghidăm copiii spre a învăța să-și asume responsabilitatea pentru propriile alegeri și acțiuni. Avem o bună ocazie de a le arăta copiilor cum acțiunile lor nu doar că au în spate responsabilitate, însă pot avea și un impact puternic asupra celorlalți.
Câteva din temele abordate în cadrul atelierelor de grup
Principalele teme abordate în cadrul acestor ateliere sunt: autocunoașterea, inteligența emoțională, colaborarea și contribuția la binele comun, crearea unui mediu bazat pe respect și responsabilitate reciprocă, creșterea încrederii în sine și a conexiunii dintre copii, reducerea rivalității și dezvoltarea aprecierii diversității, corectarea percepțiilor eronate, dezvoltarea sentimentului de responsabilitate socială, reducerea fenomenului de bullying etc.
Punem un mare accent pe zona de inteligență emoțională – identificare, înțelegere, exprimare și reglare emoțională. Fiecare copil are nevoie să învețe să-și cunoască emoțiile și să înțeleagă care este factorul declanșator. Lucrăm cu personaje dragi lor, creând împreună povești care să implice întreaga clasă. Dintre instrumentele utile pe care le folosim în cadrul atelierelor enumerăm Roata emoțiilor, Harta emoțiilor și Termometrul emoțiilor. Toate sunt de ajutor în a învăța și a înțelege mai bine acest limbaj complex la care cu greu avem acces, deși îl experimentăm pe propria piele în fiecare zi. Emoțiile nu sunt bune sau rele, pozitive sau negative, ci sunt călăuze care ne ajută să navigăm în lume, o parte normală a experienței umane. În plus, știm cât de provocator poate fi să gestionăm eficient emoțiile, tocmai de aceea am creat pentru copii și o trusă de prim ajutor în reglarea emoțională, la care să aibă acces de fiecare dată când simt o emoție puternică, astfel încât să facă față provocărilor emoționale într-un mod cât mai sănătos.
Lucrul cu emoțiile ne ghidează și înspre o bună autocunoaștere, unde abordăm alături de copii aspecte precum propriile nevoi, dorințe, puncte forte, aspecte de îmbunătățit. Abordăm astfel și diversitatea și valorizăm unicitatea fiecărui copil.
Orientăm apoi copiii spre o nouă tematică și anume cooperarea spre binele comun. Activitățile de aici sunt menite să ridice provocări ce pot fi rezolvate doar cu ajutorul colegilor, astfel încât să construim relații sănătoase, prin respect reciproc și empatie.
Scopul atelierelor de grup
Atelierele de grup au un impact semnificativ asupra dezvoltării pe termen mediu și lung a copiilor. În cadrul acestor activități, copiii învață cum să colaboreze, să comunice eficient și să rezolve împreună diferite provocări.
Participarea alături de colegi la diferite activități pe care le propunem ajută la dezvoltarea empatiei, creșterea capacității de colaborare, dar și la dezvoltarea încrederii în sine.
Prin înțelegerea și gestionarea sănătoasă a emoțiilor putem preveni problemele de sănătate mentală.
Mai mult decât atât, activitățile de grup le permit copiilor să învețe despre diversitate, să dezvolte un sentiment puternic de apartenență la grup și să privească provocările drept oportunități de învățare.
Transformarea împreună
Magia acestor ateliere constă în aceea că ele nu doar că facilitează dezvoltarea abilităților emoționale, cognitive și sociale ale copiilor, dar le oferă și o oportunitate unică de a învăța prin cooperare și interacțiune. Vorbim despre o transformare împreună, unde fiecare copil își găsește locul prin contribuție și cooperare într-un mediu de susținere, unde aparține și crește alături de ceilalți.
Muraru Laura-Giorgiana – Psiholog, Psihoterapeut Adlerian