Primul proiect al Asociatiei Grow and Know este Centrul de Stiinte pentru gradinite. Gradinita este primul spatiu in care copiii nostri deprind abilitati in afara mediului familiar de acasa, abilitati pe care le vor folosi toata viata.

Copiii au nevoie de spatii propice la gradinita, in care sa deprinda observarea, clasificarea, orientarea, comunicarea, dezvoltarea gandirii logice, intelegerea relatiilor dintre obiecte si fenomene, exersarea capacitatii de a rezolva probleme, ca si familiarizarea si aplicarea cunostintelor si deprinderilor matematice elementare sau a celor care privesc cunoasterea si intelegerea lumii vii. Din pacate, in gradinitele rurale, din pacate, nevoia de material didactic in acest sens este imensa. Avem educatori minunati, oameni care slefuiesc comportamentul micilor nostri oameni, insa pe langa priceperea lor, au nevoie si de materiale didactice de calitate.

Luiza, educatoarea grupei Strumfilor, prima care va beneficia de un Centru Grow and Know, ne detaliaza beneficiile unui astfel de Centru:
“Grădinița este mediul în care copiii sunt in continuă mișcare si in care jocul este cel care primează. Aici totul trebuie gândit și amenajat astfel încât să fie o sursă din care copiii se inspiră și învață.

Consider că fiecare sală de grupă trebuie să fie pentru copil un spațiu interesant,dorit.Organizată pe centre de interes, sala de grupă devine un spațiu adecvat activităților de învățare oferind copilului ocazia să se simtă bine și să colaboreze cu alți copii ,să exploreze,să experimenteze,să analizeze,să compare.
În funcție de propriile interese si având la dispoziție mai multe posibilități, copilul este invitat să aleagă ce i se potrivește ,urmărindu-se ca fiecare activitate sa aibă o finalitate pedagogică.

Aceste centre sunt deschise zilnic in clasa noastră, oferindu-mi astfel posibilitatea de a-i observa mai bine pe copii in interacțiunea lor cu materialele dar si cu cei din jur.Fiecare centru are un rol bine definit dar centrul “Știință “este acela care oferă copiilor experiențe de învățare cu efecte asupra dezvoltării și în alte domenii.

In general,copiii sunt interesați sa afle lucruri noi despre ceea ce îi înconjoară și să- și explice cum functionează acestea.In acest sens,varietatea materialelor este foarte importantă pentru ca oferă atât educatoarei cât și copiilor posibilitatea desfășurării de activități atractive,dinamice in care învățarea este plăcută, bazată pe experimentare,pe aplicare și nu doar pe o simplă transmitere de noțiuni.”

La momentul scrierii acestui post, am reusit sa adunam suma necesara pentru primul centru si 15% din necesarul pentru al doilea.

Va indemnam sa cititi toate detaliile proiectului si sa va implicati, printr-o donatie personala, prin convingerea unui prieten sa doneze sau chiar printr-un share al acestei postari, sa ajunga mesajul nostru cat mai departe.

Proiectul este detaliat aici.