Am intrebat AI despre beneficiile consilierii psihologice in mediul rural si ca de fiecare data am fost impresionata de raspunsul calculat, rece si tipic manualelor. Mi le-a enumerate cu liniuta si nu erau putine.
In vremurile astea atat de informatizate in care comunicarea se invata in scoli si facultati, in care ne e frica se ne exprimam lejer pentru ca exista riscul sa nu fim considerati profesionisti am considerat ca sinceritatea unui psihoterapeut care a facut consiliere psihologica in mediul rural, dar si urban e importanta pentru a va determina sa cititi mai departe.
Eram convinsa ca teoria, tehnicile terapeutice invatate in scolile de psihoterapie pot fi aplicate usor si au efecte si in viata reala. Cat de mult m-am inselat! Teoria e anexa mica a practicii. Iar teoria este dezvoltata de scoli care se gasesc preponderant in mediul urban si care nu au vreo idee de cum functioneaza dezvoltarea unui om cu trairi si preocupari rurale. Stiti cum este privit consilierul in scolile din sate? Ca domnu` doctor. Stiti cand se apeleaza la consilierul psihologic? In situatii de extrema urgenta sau in mare secret. De ce? Pentru ca nu exista informare. Pentru ca mai inainte de a realiza consiliere in mediul rural trebuie sa te blenduiesti, trebuie sa fii de acolo, sa fii respectat prin ce ai realizat tu in viata ta personala, sa dai din experienta, sufletul si energia ta pentru a fii primit in sufletul lor.
Exista si la sate bulling, anxietate, depresie si atacuri de panica, exista si mai mult abandon scolar si dificultati de invatare. Rolul consilierului este sa lucreze cu aceste probleme si sa le transforme pentru ca adevarata arta este sa transformi o problema aparuta intr-un atuu, sa integrezi social acolo unde exista bulling, sa descoperi talente acolo unde exista probleme de invatare, sa colaborezi cu parintii, profesorii si autoritatile pentru a preveni un abandon scolar, sa gasesti samburii acceptarii, unirii si performantei in dezbinare, respingere si nestinta. Un consilier bun poate sa faca asta si e absolut necesar la sat pentru ca de acolo a venit performanta si s-a nascut vesnicia.
Un consilier poate si trebuie sa sprijine emotional dezvoltarea armonioasa a copiilor prin consiliere individuala, grupuri de sprijin si dezvoltare personala, activitati practice pe diverse teme. Sa contribuie la reducerea abandonului scolar si a problemelor de comportament prin implicarea si colaborarea cu toti factorii care ar putea contribui la rezolvarea problemei.
Consilierul ar putea fi un sprijin real pentru profesori si parinti pentru prevenirea cazurilor de abuz si neglijenta si mai ales poate fi un factor essential pentru dezvoltarea abilitatilor de viata, prin dezvoltarea gandirii critice, gestionarea stresului si comunicarea eficienta.
Este necesara consilierea psihologica intr-o scoala de la sat? Trageti voi concluzii, dar nu inainte de a va imagina cum ar fi fost pentru voi daca in viata voastra nu ar fi existat un mentor, un adult care sa va fi sfatuit si pe care sa-l fi admirat, un adult empatic, intelegator care a crezut in voi. Unde ati fi fost fara el?
Iuliana Dumitru
Psihoterapeut, psiholog in psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala
Grow and Know