Ce au in comun donatia ta catre Grow and Know si Indicele de progres social in Romania?

Organizația nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte, a lansat raportul pe 2019 al Indexului care masoara progresul social din 149 de tari, comparand fiecare tara cu 15 tari “peers“- cu PIB/capita similar, in cazul nostru: Chile, Croatia, Panama, Kazakhstan, Turcia, Grecia, Letonia, Rusia, Uruguay, Mauritius, Argentina, Ungaria, Malaysia, Polonia si Bulgaria.

Romania se afla pe locul 45/149 din acest punct de vedere- al PIB/capita- si este analizata situatia din tara noastra pe 12 domenii, impartite in 3 arii, pe care le vom detalia mai jos.

Nevoi umane de baza. Depinde foarte mult baza de comparatie. Daca ne uitam la toate tarile incluse, poate parea “decent” locul ocupat- 51 din 145. Daca ne comparam insa cu Uniunea Europeana, cred ca ne amintim cu totii acele statistici, in care suntem ultimii, alaturi de Bulgaria (deseori in urma ei). De evidentiat, ca zone de imbunatatit semnificativ: accesul la apa potabila- locul 100, decesele atribuibile poluarii aerului (din interior), mortalitatea infantila si subdezvoltarea copiilor (child stunting). La capitole pozitive remarcam lipsa malnutritia, accesul la electricitate si siguranta personala.

A doua categorie din studiu se refera la “Foundations of Wellbeing“- in traducere aproximativa: “Bazele Bunastarii”, desi e mai clara/reprezentativa denumirea in engleza. Iar prima arie se cheama Acces la educatie de baza si ne arata urmatoarele lucruri despre educatia din Romania:

  • 7.01% din copii care nu sunt inrolati in scoala primara (e mai usor de digerat in procent, in cifra absoluta ar fi cam 60000 de copii care nu sunt inrolati in scoala primara),
  • Procentul de adulti analfabeti este de 1.4%
  • Accesul la educatie de calitate: 1.52 din 4, locul 94 din cele 149 de tari analizate.

Procentul de decese in randul copiilor, speranta de viata si accesul la ingrijire medicala de calitate sunt alte zone de imbunatatit. Din pacate, capitole la care sa excelam in aceasta arie nu prea exista.

Ultima arie analizata este cea a oportunitatilor, unde scorurile sunt medii, cu zone rosii la incluziune, discriminare si educatia superioara-universitara.

Nu latura competitiva trebuie vazuta din acest index, pentru ca el este mai degraba o cuantificare si o validare a realitatii pe care o cunoastem cu totii, pe care o vedem, mai ales in mediul rural.

Noi, cei de la Grow and Know, ne dorim noi sa intervenim si sa sustinem educatia prescolarilor si scolarilor din mediul rural. Prin proiectele pe care le demaram, vrem sa contribuim la imbunatatirea acestor indicatori. Si pentru asta avem nevoie de tine si de implicarea ta!

Schimbarile nu se fac usor si stim ca rezultate si clasamente ca cele din acest studiu ne frustreaza, insa frustrarea nu produce lucruri benefice. Implicarea civica, da! Fiecare poate face un lucru mic, care poate parea chiar banal, gen sa sustii un ONG, sa dai share la o postare, sa vorbesti cu un prieten despre asta.

Nu ramane nepasator la acest studiu, pentru ca daca alegi sa te implici, oricat de putin, poti schimba soarta a zeci de copii, care altfel ar ramane in continuare un procent intr-un astfel de studiu. Vino alaturi de noi si inscrie-te in 100 for Grow and Know sau sustine financiar proiectelor noastre (mai avem nevoie de 1000 de lei pentru al doilea Centru de Stiinte din Slon).

Scorecard-ul Romaniei este disponibil aici, iar detalii despre acest index puteti obtine pe site-ul lor: https://www.socialprogress.org/ .